הרשמה

כבר רשומים למערכת?

התחברות

עוד לא רשומים?

שכחתי את הסיסמא

ההרשמה נקלטה בהצלחה!

מוזמנים בינתיים לקרוא את הכתבות שלנו במגזין המומחים.

לקריאה במגזין
מצבים דחופים ברפואת ילדים (ד') – מצבים המלווים בחום
אחד מסדרת מאמרים בהם תיאור קצר של מצבים דחופים ברפואת ילדים, וכלים להורים להחליט מתי צריך להגיע לרופא. והפעם: מצבים המלווים בחום
19/12/2016
רופא ילדים

מאמר זה הוא חלק מסדרת מאמרים בהם אתאר בקצרה מצבים דחופים ברפואת ילדים. אנסה לעשות סדר, ולתת כלים על מנת להחליט מתי צריך להגיע לרופא.

זה יקרה בערב, קצת לפני השינה. אתם תהיו ממש עייפים. ואז רגע לפני שהילדים הולכים לישון ולכם יש עוד שעה של חסד, פתאום מישהו יודיע לכם שמשהו אצלו התקלקל. ואז השאלה, ללכת לרופא? עכשיו? אבל במיון נורא עמוס. מחר? אבל אולי זה דחוף ולא יכול לחכות.

עקרונות כלליים לרפואת ילדים דחופה

אינטואיציה: החיים, כמו החיים, לא מותאמים תמיד לספרי הלימוד, ולכן לאינטואיציה ולהרגשה שלכם ההורים יש משקל גדול בקביעת הצורך בטיפול רפואי מיידי. כדאי לזכור שבכל קופות החולים יש מענה טלפוני שבו אפשר להתייעץ עם איש מקצוע.

דינמיקה: כדאי לזכור שברפואת ילדים יש דינמיקה שהיא לעיתים מהירה מאד – דברים יכולים להשתנות בצורה קיצונית בתוך מספר שעות. לכן, גם אם בבוקר הרופא אמר לכם שהכל בסדר, אבל בערב אתם רואים שהכל ממש לא בסדר, תפעלו! תדאגו שהערכה רפואית נוספת תבוצע.

הערכה ראשונית: כאשר רופא ילדים עושה הערכה של ילד, לפני הבדיקה תמיד תבוצע הערכה ראשונית, על המצב הכללי של אותו מטופל. תינוק שלא מרגיש טוב אבל אוכל רגיל או כמעט רגיל, עירני ופעיל כרגיל, אינו מדאיג אותנו בדרך כלל. כך גם ילד שיכנס למרפאה ויתחיל לשחק עם כל הצעצועים.

מה כן מדאיג אותנו? חום מתחת לגיל חודשיים, הקאות חוזרות, אי שקט, כאבים עזים, קשיי נשימה, ישנוניות, חיוורון או כיחלון, פריחה פטכיאלית שאינה נעלמת בלחיצה (פריחה שהיא נקודות קטנות כמו ראשי סיכה של שטפי דם זעירים), כל אחד מאלה יכול להיות סימן למחלה מסוכנת.

לפנות לעזרה: ההורים לא צריכים להחליט האם זה מסוכן או לא, אלא לזכור שאם מופיע מצב כזה, פשוט להגיע לעזרה רפואית, ולהגיע מהר. כבר ראיתי ילד במיון שלא סיפר להורים שלו על כאבי אשכים במשך יומיים, וכשהגיע לבית החולים כבר לא ניתן היה להציל את אחד מאשכיו. ראיתי ילדים שההורים דיווחו שלא הצליחו לנשום כל הלילה, ובכל זאת הגיעו רק בבוקר לקבל עזרה רפואית. ולא, לא מדובר על שיעול רגיל עם קצת נזלת.

מצבים דחופים מלווים בחום (צילום:flickr-svante-adermark-cc-by-nc2)
מצבים דחופים מלווים בחום (צילום:flickr-svante-adermark-cc-by-nc2)

מצבים רפואיים דחופים המלווים בחום:

זיהום מפושט (ספסיס)
מדובר על מצב שבו זיהום באיבר ממוקד, כל איבר לרבות עור, גרון, אוזניים, ריאות, עצם ועוד, מתפשט לגוף כולו. זה יתבטא בדרך כלל בחום גבוה, ישנוניות או אי שקט קיצוני, הקאות, קשיי נשימה, דופק מהיר וגפיים קרות. לא כל הסימנים חייבים להופיע. המצב הזה יגרום, אם לא יטופל בזמן, ל"שוק". מצב בו תהיה ירידה בלחץ הדם וקריסת מערכות הגוף. במידה ויש זיהום חיידקי המטופל אנטיביוטית או לא מטופל, ויש התדרדרות במקום שיפור, יש צורך בייעוץ רפואי מהיר כדאי לשלול מצב זה.

דלקת קרום המוח
אחת המחלות הדוהרות והמסוכנות ביותר. מדובר על זיהום בקרומי המוח. יכול להיות וירלי, ואז בדרך כלל פחות מסוכן, ובדרך כלל יחלוף ללא טיפול. הזיהום שאותנו ידאיג הוא הזיהום החיידקי. זה ילווה בדרך כלל בחום גבוה, כאבי ראש עזים בילדים גדולים או אי שקט ניכר בילדים קטנים יותר, קושי בלהסתכל לאור, הקאות, ולעיתים תהיה פריחה פטכיאלית. פריחה של מעין ראשי סיכה, אדומה, שהיא בעצם שטפי דם קטנטנים. בניגוד לפריחות השכיחות במחלות וירליות רבות, בהן לחיצה על הפריחה תעלים אותה למספר שניות ואז שוב תחזור להופיע בעור, פריחה פטכיאלית לא תעלם כלל בעת לחיצה עליה.
חשד למחלה זו מצריך טיפול רפואי דחוף. זוהי מחלה דוהרת המצריכה טיפול מיידי בטיפול נמרץ, שיכלול טיפול אנטיביוטי, נוזלים ותמיכה למערכת הלב והריאות. עיכוב בטיפול יכול להביא לזיהום מפושט וקריסת מערכות הגוף.

סטרידור
סטרידור מתאר מצב בו הנשימה נהיית רעשנית עם קול גס בכל כניסה וגם הוצאה של אויר, במקום שתהיה שקטה ובלתי נשמעת.
זה יכול להתחיל בנזלת, חום נמוך ושיעול קל, אבל יכול להופיע בבת אחת ללא כל אזהרה. סטרידור יכול להיגרם בשל מחלה וירלית, לעתים חשיפה לאלרגן או לעיתים ללא כל סיבה נראית לעין. איזור מיתרי הקול שלנו, בו יש מעבר צר של אויר, נהיה בצקתי ומודלק, וכתוצאה מכך מעבר האוויר נהיה צר ומתחילים קשיי נשימה. בשלבים הראשונים נוכל לשמוע "שיעול נבחני", כלומר, שיעול עם קול גס דמוי נביחה. כאשר ההיצרות באיזור נהיית חמורה יותר יישמע אותו סטרידור.

הטיפול הראשוני יהיה חשיפה לאוויר קר – מחלון או תא מקפיא, או מחלון פתוח בנסיעה. מי שיש לו מכשיר בבית כדי לתת תרופה מרחיבת סימפונות או סטרואידיים דרך הנשימה יוכל לתת אותה ולראות הטבה ניכרת. הורים שחוו את זה בעבר לעיתים מחזיקים סטרואידים אותם בולעים. כך או כך אם לא השגתם הטבה ויש קשיי נשימה וסטרידור, יש צורך בעזרה רפואית דחופה. היצרות כזו שמחמירה יכולה לסכן את הילד מבחינה נשימתית ובעקבותיה חוסר אספקת חמצן בכמות מספקת לגוף.

מחלת קוואסקי
כפי שכתבתי כאן בעבר, החום הוא אינו תהליך מדאיג שלעצמו. אנחנו צריכים לשאול את עצמנו מה עומד מאחורי החום. אם אין מחלה מסוכנת מאחוריו אין צורך להילחץ ממנו. ישנן מספר מחלות חום שניתן לפענח אותן רק בהמשכן. אחת מהן היא הקוואסקי. מחלה שקורית בשנים הראשונות לחיים, ובדרך כלל לא אחרי גיל חמש. מחלה זו בדרך כלל תתבטא לקראת היום החמישי של המחלה. מה שמסוכן במחלה זה הפגיעה האפשרית הלבבית. סימנים למחלה כזו (צריך את כולם בדרך כלל) יהיו: חום למשך לפחות חמישה ימים, פריחה מפושטת, אודם עיני ללא הפרשות, הגדלת בלוטות בצוואר (יותר בצד אחד), שפתיים אדומות וסדוקות, לשון "תותית", אודם או קילופים בקצות גפיים, אי שקט משמעותי. באם יופיעו הסימנים האלה יהיה צורך בטיפול תרופתי על מנת למנוע את הנזק הלבבי שעלול לקרות.

דלקת ריאות
אחד הזיהומים השכיחים ביותר בילדים, במיוחד בעונת החורף. כדאי יהיה להקדים ולומר שרוב דלקות הריאה בילדים נגרמות על ידי וירוסים, ולא מצריכות טיפול תרופתי. יחד עם זאת, יש לא מעט מצבים שבהם יש דלקת ריאות חיידקית וזה מצב שעל פי רוב מצריך טיפול אנטיביוטי.

דלקת ריאות תתחיל בדרך כלל בנזלת, שיעול, חום לעיתים בהתחלה ולעיתים רק בהמשך. לאחר מספר ימים של מחלה ההורים ידווחו על החמרה בגובה החום, במצב הכללי של הילד ובקשיי הנשימה. לעיתים, דלקת ריאות יכולה להופיע עם חום ושיעול, ולעיתים חום בלבד ובאופן די מהיר. האבחנה תתבצע בהאזנה לריאות במרפאה ולעתים בצילום. סימנים שניתן יהיה לראות בבית הם בדרך כלל חום גבוה, קשיי נשימה – נשימה מהירה או נשימה מאומצת, מצב כללי ירוד – חולשה עייפות, ישנוניות, ירידה ניכרת בתיאבון ולעיתים הקאות.

רוב דלקות הריאה ניתנות לטיפול בבית. כאשר במקרים מסוימים צריך להינתן הטיפול באשפוז. זה יקרה בדרך כלל בדלקות ריאה אגרסיביות יותר כאלה שמלוות בהקאות חוזרות, קשיי נשימה משמעותיים, ירידה בחמצן בדם ומצב כללי ירוד.

עוד פוסטים בסדרה:
א' – איזון מלחים וסוכרים
ב' – הרעלות וחבלות
ג' – כאבי בטן ללא חום

(1947) 0

השיתוף שלך יכול לשנות להורה אחר את היום

שתפו אותנו

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *


גיל ההתבגרות התפרקות ובנייה מחדש (חלק ב')

ההורים נקראים לנוכחות ערה של פתיחות, הקשבה, הכוונה, מוכנות לשוחח בכלל, ועל שאלות של משמעות בפרט, להשאיר את הדרך פתוחה לעתיד ולא מקובעת בהגדרות ובתפיסות עבר

2 (1239)

איך גורמים לילדים לאכול אוכל בריא?

הורים רבים חולמים שהילדים שלהם יאכלו אוכל בריא, אבל בדרך לא פעם מוותרים. הנה מספר עצות שיעזרו לילדים לאכול בריא יותר

0 (1901)

מה לעשות כשלא זוכים לשיתוף פעולה בעת דו שיח ?

את באינטראקציה של דו שיח וחשה ששום דבר לא זורם באמת. בחינת הצרכים הבסיסיים, שלנו ושל זולתנו, תשפיע ותשפר את ההתנהלות שלנו עם כל אחת ואחד גם במשפחה וגם מחוצה לה

0 (1268)