במאמר הקודם תיארתי את מחלות החורף, מתי יש צורך בטיפול ומהם הסימנים של דלקת ריאות. במאמר זה אתייחס לאחד הוירוסים הכי שכיחים בחורף במיוחד אצל תינוקות קטנים. וירוס שנקרא respiratory syncytial virus, או בקיצור RSV.
הוירוס הזה פועל בשיא המרץ בחודשי החורף, יחד עם חבריו הוירוסים האחרים שגורמים למחלות בדרכי הנשימה. המחלה שהוא גורם לה נקראת ברונכיוליטיס. זאת משום שהוא פועל בדרכי הנשימה התחתנות (ברונכיולות).
אז מה כל כך מיוחד בו?
ראשית הוא מאד מאד נפוץ. בניגוד לנזלת, שיעול, כאבי גרון וצרידות, שנגרמים מוירוסים המערבים את דרכי הנשימה העליונוית, הוירוס הזה הוא השכיח ביותר במחלה של דרכי הנשימה התחתונות, בתוך הריאות.
כמעט כל הילדים יחלו בו לפחות פעם אחת עד גיל 3 שנים. שיא השכיחות שלו הוא בגילאים 2 – 8 חודשים.
מהלך המחלה ואבחנה
מהלך המחלה יהיה בהתחלה בדומה לכל וירוס נזלת: אף סתום וירידה בתיאבון. לאחר יום או יומיים, מהלך המחלה יהיה סוער יותר, יערב את דרכי הנשימה התחתונות, ויגרום להחמרה בשיעול ולקשיי נשימה של ממש. כמובן שלא לכל הילדים. ביטויים נוספים יהיו חום, בדרך כלל נמוך וירידה בתיאבון. ככל שהגיל צעיר יותר, המחלה עלולה להיות קשה יותר. בתינוקות מתחת לגיל חודשיים יכול להתבטא בהפסקות נשימה של ממש. מצב זה הוא מצב המחייב טיפול רפואי דחוף, ועל פי רוב גם אשפוז. המחלה היא ארוכה יחסית ויכולה להמשך מעל שבוע.
עיקר האבחנה יהיה בסיפור הקליני והאזנה לריאות. תינוקות רבים עוברים צילומי חזה, אך על פי רוב הם לא מספקים מידע שמשנה את האבחנה או הטיפול. סיבוכים של מחלות חיידקיות אינו שכיח, פרט לדלקת אוזניים שיכולה להופיע בקרב 40% מהילדים.
טיפול
הטיפול יכלול טיפול תומך. כלומר: השכבה גבוהה, מי מלח לפתיחת האף כמה שניתן, האכלה לעיתים קרובות ובכמויות קטנות. במקרים מסוימים הרופא ימליץ על אינהלציות של מי מלח וונטולין. מחקרים שבדקו את יעילות האינהלציות הראו, שריכוז גבוה יותר של מי מלח יכול להיות יעיל יותר בטיפול. ישנה מחלוקת לגבי שימוש בסטרואידים במחלה הזו, אבל ככל הנראה, ברוב המקרים תוספת של סטרואידים הינה בעלת ערך לא משמעותי בטיפול.
יוצאי דופן בהקשר הזה הינם ילדים עם רקע ריאתי קודם או משפחתי. להם יש מרכיב של קוצר נשימה בתמונת המחלה (אסטמה של ילדות). במיוחד תינוקות שמהלך המחלה שלהם קשה, מתקשים לאכול, קשיי הנשימה שלהם משמעותיים, או שיש ירידה בשיעור החמצן שלהם. הללו יאושפזו לקבלת טיפול תומך, לעיתים גם חמצן בבית חולים. צריך להיזהר במיוחד בנוגע לתינוקות הקטנים מגיל חודשיים.
אוכלוסיה נוספת שנמצאת בסיכון הינה פגים, ובמיוחד כאלה שסבלו מסיבוכים נשימתיים במהלך אשפוזם בפגיה. אוכלוסיית הפגים זכאית לקבלת חיסון נגד הוירוס. החיסון ניתן פעם בחודש החל מנובמבר ועד מרץ. לכל קופת חולים יש את ההסדר שלה. מי שמעוניין להבין אילו פגים זכאים לחיסון יכול להכנס לקישור של משרד הבריאות.
איך ניתן למנוע את המחלה?
מסתבר, כי תינוקות עם רמה נמוכה של ויטמין D, נמצאים בסיכון מוגבר לחלות במחלה. גורמי סיכון נוספים הם אחים גדולים, שמביאים את המחלה מחוץ לבית אל תינוקות קטנים שלא נמצאים במסגרת חינוכית. גם עישון ורקע משפחתי של אסטמה מעודדים את המחלה.
אמצעי חשוב למניעת הדבקה הינו שמירה על היגיינת ידיים במרפאה ובתוך הבית. גם הנקה מהווה גורם מגן.
עונת RSV קלה לכולנו