מאמר זה הוא חלק מסדרת מאמרים בהם אתאר בקצרה מצבים דחופים ברפואת ילדים. אנסה לעשות סדר, ולתת כלים על מנת להחליט מתי צריך להגיע לרופא.
זה יקרה בערב, קצת לפני השינה. אתם תהיו ממש עייפים. ואז רגע לפני שהילדים הולכים לישון ולכם יש עוד שעה של חסד, פתאום מישהו יודיע לכם שמשהו אצלו התקלקל. ואז השאלה, ללכת לרופא? עכשיו? אבל במיון נורא עמוס. מחר? אבל אולי זה דחוף ולא יכול לחכות.
עקרונות כלליים לרפואת ילדים דחופה
אינטואיציה: החיים, כמו החיים, לא מותאמים תמיד לספרי הלימוד, ולכן לאינטואיציה ולהרגשה שלכם ההורים יש משקל גדול בקביעת הצורך בטיפול רפואי מיידי. כדאי לזכור שבכל קופות החולים יש מענה טלפוני שבו אפשר להתייעץ עם איש מקצוע.
דינמיקה: כדאי לזכור שברפואת ילדים יש דינמיקה שהיא לעיתים מהירה מאד – דברים יכולים להשתנות בצורה קיצונית בתוך מספר שעות. לכן, גם אם בבוקר הרופא אמר לכם שהכל בסדר, אבל בערב אתם רואים שהכל ממש לא בסדר, תפעלו! תדאגו שהערכה רפואית נוספת תבוצע.
הערכה ראשונית: כאשר רופא ילדים עושה הערכה של ילד, לפני הבדיקה תמיד תבוצע הערכה ראשונית, על המצב הכללי של אותו מטופל. תינוק שלא מרגיש טוב אבל אוכל רגיל או כמעט רגיל, עירני ופעיל כרגיל, אינו מדאיג אותנו בדרך כלל. כך גם ילד שיכנס למרפאה ויתחיל לשחק עם כל הצעצועים.
מה כן מדאיג אותנו? חום מתחת לגיל חודשיים, הקאות חוזרות, אי שקט, כאבים עזים, קשיי נשימה, ישנוניות, חיוורון או כיחלון, פריחה פטכיאלית שאינה נעלמת בלחיצה (פריחה שהיא נקודות קטנות כמו ראשי סיכה של שטפי דם זעירים), כל אחד מאלה יכול להיות סימן למחלה מסוכנת.
לפנות לעזרה: ההורים לא צריכים להחליט האם זה מסוכן או לא, אלא לזכור שאם מופיע מצב כזה, פשוט להגיע לעזרה רפואית, ולהגיע מהר. כבר ראיתי ילד במיון שלא סיפר להורים שלו על כאבי אשכים במשך יומיים, וכשהגיע לבית החולים כבר לא ניתן היה להציל את אחד מאשכיו. ראיתי ילדים שההורים דיווחו שלא הצליחו לנשום כל הלילה, ובכל זאת הגיעו רק בבוקר לקבל עזרה רפואית. ולא, לא מדובר על שיעול רגיל עם קצת נזלת.
הרעלות
נושא רחב מאד ושכיח מאד. הרעלות קורות בדרך כלל בילדים שכבר מספיק גדולים כדי לנוע בבית, וקטנים מספיק כדי לטעום כל מה שמוצאים בלי להתחשב בטעם. הרעלות יכולות להיגרם כמעט מכל דבר בבית, גם כזה שלא נתפס בעינינו כפוטנציאלי להיות מסוכן, כגון: צמחים, בעלי חיים מסוימים, חומרי בערה, חומרי ניקיון, חומרי הדברה וכמובן תרופות.
ישנן מספר תרופות שכדור אחד בלבד מהן עלול לסכן תינוקות, ביניהן תרופות נוגדות דיכאון, תרופות פסיכאטריות, תרופות להסדרת קצב לב, תרופות לסכרת. אך חשוב לציין שרוב ההרעלות קורות דווקא מתרופות שקיימות בבתים רבים כמו להורדת לחץ דם למשל, או אפילו ברזל, שמינון גבוה שלו יכול לגרום לסכנת חיים של ממש.
כמו בדברים רבים ברפואה, הפתרון הטוב ביותר כאן יהיה מניעה. החזקת חומרים אלו בארונות נעולים, רחוק מהישג ידם של ילדים. השלכת תרופות פגות תוקף או כאלה שאין בהן צורך למקום מתאים. אם הייתה חשיפה לרעל, צרו קשר באופן מיידי עם מרכז הרעלות ארצי
בטלפון: 8541900 – 04
בכל מצב בו ילד משנה את התנהגותו בצורה קיצונית: ישנוניות, הקאות, פרכוס, בלבול, אובדן הכרה ללא סיבה ברורה, יש לחשוד בהרעלה ולהגיע בדחיפות להערכה רפואית.
חבלות ראש
חבלות ראש יכולות להיגרם בכל גיל. הסיבה שאנחנו מוטרדים מחבלת ראש היא החשש, שחבלה מספיק משמעותית יכלה לגרום לדימום תוך מוחי – כזה שיסכן את תפקוד המוח. הדרך לדעת אם יש דימום תוך מוחי היא רק בהדמייה. בדרך כלל, בחשד גבוה, תבוצע בדיקת סי טי.
באילו מקרים יש חשד גבוה? באותם מקרים שיש מנגנון חבלה משמעותי, כלומר נפילה מגובה, חבלה במהירות גבוהה כמו למשל תאונת דרכים ברכב או ברגל, תאונת אופניים ללא קסדה, חבלה מחפץ שנע במהירות או אנרגיה גבוהים (כדור בייסבול למשל).
חשוב לשים לב לסימנים שיופיעו בעקבות אותה חבלה: איבוד הכרה, הקאות, ישנוניות, שינויי התנהגות או אובדן זיכרון. אלו הם סימנים המחשידים לחבלה משמעותית. כמו גם המטומה – נפיחות על פני הגולגולת כתלות במיקום ובגודל.
כל חבלת ראש עם מנגנון משמעותי או אחד הסימנים המוזכרים למעלה מצריכה הערכה רפואית דחופה. חשוב לזכור, שעל פי רוב הסימנים יופיעו בשש השעות הראשונות לחבלה. כך שאם חלפה יממה, והילד מתנהג רגיל ואוכל רגיל, לא סביר שיש דימום משמעותי בחלל הגולגולת.
עוד פוסטים בסדרה:
א' – איזון מלחים וסוכרים
ג' – כאבי בטן ללא חום
ד' – מצבים המלווים בחום